Op vakantie met de mobilhome: waaraan moet je denken?

Inladen, motor aan en wég ben je. De ultieme vrijheid tegemoet! Met een mobilhome of campervan – het kleinere zusje – reis je flexibel en comfortabel tegelijk. Het beste van beide werelden, kan dat wel? Zeker. Als je je voorbereidt met deze tips.

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

Op camperreis: waarom zou je?

Reizen met een camper, mobilhome of campervan is kamperen pur sang. Je komt net zo dicht bij de natuur als in een tent, maar dan omringd met meer comfort. Op deze reis geen lijstje met 30 must-sees, maar de weg als je doel, de mobilhome als centrum van je wereld.

Doordat je vakantieverblijf op wielen staat, ben je flexibeler dan ooit. Jij zit aan het stuur van jouw vakantie: geen wachttijden aan incheckbalies, geen vliegtuig of trein te halen. Wel tijd om extra lang van het uitzicht te genieten of waar je maar wil aan het kokkerellen te slaan.

Kortom: een mobilhomereis combineert avontuur met een snuifje luxe.

Hoe duur is reizen met een mobilhome?

Net als bij een andere reis hangt dat hoofdzakelijk van jou af. Een eenvoudige campervan huur je al voor minder dan 70 euro per dag, een eigen luxejacht op wielen kost je tot een miljoen.

Bovenop de huur- of aankoopprijs van de camper zelf, kunnen de brandstofkosten tijdens een roadtrip stevig oplopen. Daarnaast betaal je meestal ook een camping of camperplaats: hoe meer faciliteiten, hoe duurder. Wanneer je tolwegen neemt, knabbelen ook die met honderd per uur aan je budget.

Je mobilhomereis voorbereiden

Hoe beter voorbereid je vertrekt, hoe meer je je onderweg kan laten leiden door de wind.

Tip 1: de route

De flexibiliteit van een camperreis is geweldig, maar een beetje planning tilt je reis naar een hoger niveau. Je wilt niet achteraf horen dat je hét panorama of dé waardevolle historische site gemist hebt, omdat je iets te veel van go with the flow deed. Of omgekeerd: plots met je vijftonner in een stadscentrum of op een extreem smal pad belanden.

Plan niet te ambitieus. Een mobilhome is geen kilometervreter, maar gemaakt om op rustige wegen van het uitzicht te genieten. Navigeer je met je gsm, download dan de kaarten van de streek op je toestel. Zo raak je het noorden niet kwijt mocht je het mobiele netwerk verliezen.

Tip 2: de kampeerplekken

Een camping of camperplaats die bij je past, vind je vlot op apps als Campercontact en Park4Night. Je ziet er waar je je rijdende huis op het elektriciteitsnet kunt aansluiten, waar je proper water kunt tanken en afvalwater kunt lozen … Wil je in the middle of nowhere kamperen of heb je graag leven – en een zwembad – in de brouwerij? De app wijst je de weg.

En vooraf boeken, is dat nodig? In drukke periodes en in toeristische regio’s geeft een reservatie je zekerheid. Op plaatsen waar dat niet kan, geldt het adagio ‘come early, leave late’: wie het eerst aankomt heeft de beste plek, en blijft daardoor vaak het langst hangen.

Tip 3: de chauffeur

De meeste campers mag je met een rijbewijs B besturen. Daarnaast is de belangrijkste regel: wees je bewust van de afmetingen van je voertuig. Het is breder, langer en hoger dan een auto. Zodra je daaraan gewend bent, stuur je je rijdende schip even vlot door het verkeer als je gewone bolide.

Blijf wel op je snelheid letten. Een gemiddelde mobilhome weegt al snel 4 ton, zo’n gevaarte houd je moeilijker in bedwang dan een auto.

Tip 4: het reisgezelschap

Je leeft tijdens de reis op elkaars lip, en er moet heel wat gebeuren: de route plannen, boodschappen doen, koken, alles opbergen voor je gaat rijden … Maak er een lijstje van en spreek vooraf af wie waarvoor verantwoordelijk is of welke beurtrol je aanneemt. Ook kinderen kan je kleine klusjes toevertrouwen. Als iedereen helpt, kan je snel op weg naar het volgende avontuur.

Tip 5: de spullen

Natuurlijk is dit heel persoonlijk, maar op de vraag ‘wat moet zéker mee op camperreis?’ komen deze antwoorden vaak terug:

  • een fiets, heel handig om even een snelle boodschap te doen.
  • een verlengsnoer komt van pas wanneer je geen elektriciteitsaansluiting op je eigen camperplek hebt, maar verderop wel.
  • een hangmat, even ontspannend als een ligstoel, maar veel compacter om mee te nemen!
  • een ‘noodrantsoen’ eten en drank, voor het geval je planning in de soep draait: instantsoep, crackers, een pak pasta, een blik witte bonen in tomatensaus …

Tip 6: de verzekering

Huur je een mobilhome, vraag dan goed na hoe die precies verzekerd is en wat je moet doen bij een ongeval. Check zeker of de verzekering je land van bestemming dekt, standaard gelden de meeste polissen alleen binnen de Europese Unie.

Voor je eigen mobilhome sluit je een autoverzekering af. Net als bij een personenwagen is ook een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA Voertuigen) daarbij verplicht. Een rechtsbijstandsverzekering is optioneel, net als de KBC-VAB Bijstand die je te hulp snelt bij pech. En heb je al een reisbijstandsverzekering?

Tip 7: de ervaringsdeskundigen

Doorgewinterde mobilhome-reizigers houden er doorgaans erg van om hun ervaringen te delen. Heb je een buur of verre neef die er bij het minste straaltje zon op vier wielen opuit trekt? Vuur dan zeker je vragen op die persoon af. Extra veel voorpret verzekerd!

Hebben we je reismicrobe helemaal wakker gemaakt? Lees dan zeker ook onze algemene tips om je reis voor te bereiden. En natuurlijk zijn wij er om je te adviseren over het verzekeringsluik van je reis.

Contacteer ons

De verzekeringen uit dit artikel

Deze producten worden vernoemd in dit artikel. Nog vragen? We adviseren je met veel plezier.

Reis

Met een reisverzekering ben je verzekerd voor schade op reis. Wordt je bagage gestolen of word je opgenomen in het ziekenhuis? Maak je geen zorgen over de financiële gevolgen.

Auto

Wordt het een verplichte aansprakelijkheidsverzekering zonder meer, een uitgebreide omniumverzekering met alles erop en eraan, of iets daartussen? Aan jou de keuze.

Burgerlijke aansprakelijkheid

Soms loopt het bij het uitoefenen van je bedrijfsactiviteiten mis en berokken je schade. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vergoedt de schadelijder in jouw plaats. Zo bescherm je je bedrijf